BAROMETERN

12-10-13

Bilder mitt emellan mörkret och ljuset

Utställning
Oskar Korsár & Martin Ålund
Skulptur, måleri
Galleri Monica Strandberg, Slottsvägen 1C, Kalmar
Pågår 13 oktober–11 november

Martin Ålunds måleri ska inte betraktas på nära håll. Eller är det kanske tvärtom. Att det ska skärskådas riktigt tätt intill den måleriska ytan. På avstånd tycks han skildra landskap, nära bubblar något helt annat fram. Färger som löper i och ur varandra. Som brottas och stångas i kemiska processer men också är styrda av konstnärens impulser.

Han tycks måla som de gamla mästarna. Hantverket har betydelse när han undersöker vad skikt och ytor gör med bilden, hur ljusskimmer och mörkerskyar fungerar i en komposition. Det låter tekniskt men bottnar i ett känslostyrt måleri. Ofta på gränsen till vad bilden tål. Både i komposition och känsla. Balansen är viktig för den som vågar låta måleriet vara både musikaliskt och poetiskt. Rymma passion för det måleriska.

Det är ett märkligt romantiskt måleri med referenser till klassiker som William Turner och Arnold Böcklin och hans Dödens ö. Grundfärgen är mörk med ett ljusskimmer från en bakomliggande källa. Betyder det något att han kommer från Skellefteå och är uppvuxen i Umeå? Där mörker härskar och ljuset är intensivt. Det är lätt att se hans landskap som frusna bildsekvenser av bortdöende ljus och växande mörker.

Medutställaren Oskar Korsár tummar med varsamhet sina skulpturer i vax. Vax används egentligen som väg till en bronsskulptur, men under Oskars Korsárs händer får vaxet ett egenvärde.

Han färgar in det och bygger med ömsint hand hudlösa varelser. En rank kvinna, ett litet djur med mulen mjukt vilande mot podiet. Ett människodjur med lång svans och mänskligt ansikte. Ett sagoväsen ur Edens lustgård.

Vax ger en hudlik yta. Det krävs händers värme för att mjukas upp materialet och bit för bit forma den tunna kvinnogestalten. Kanske är det just därför hon känns så närvarande. Armarna är för långa, händerna och fötterna för stora. Men kroppslinjen hel och löpande som vore hon tecknad i en enda drag. Oskar Korsár är en skicklig tuschtecknare. Det hade varit roligt att även få se ett par av hans teckningar som pendang till skulpturerna.

GUNILLA PETRI